Ps. Zrobiłabym pyszne truskawkowe ciasteczka, lecz przesadziłam z sodą oczyszczoną, która nadała im ohydny posmak! :( Od dziś już chyba tylko proszek do pieczenia!
SKŁADNIKI (na 8 muffin; 1 ciacho bez dodatków - 32 kcal):
- jabłko
- jajko
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki otrębów owsianych
- łyżeczka kakao ciemnego (np. DecoMorreno)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo: wiórki kokosowe, migdały
PRZYGOTOWANIE:
1. Jabłko przedzielić na ćwiartki i usunąć z nich pestki.
2. Włożyć 4 części jabłka do mikrofali na 2 minuty.
3. Oddzielić jabłko od skórki i rozgnieść je widelcem na papkę.
2. Włożyć 4 części jabłka do mikrofali na 2 minuty.
3. Oddzielić jabłko od skórki i rozgnieść je widelcem na papkę.
4. Otręby zmielić.
5. Wszystkie składniki zmieszać i wyłożyć do silikonowych foremek.
7. Posypać muffiny wiórkami i migdałami.
5. Wszystkie składniki zmieszać i wyłożyć do silikonowych foremek.
7. Posypać muffiny wiórkami i migdałami.
I jedna sztuka ma tylk 32kcal?? Dzisiaj muszę je zrobic!!!
OdpowiedzUsuńTwój blog to prawdziwa skarbnica zdrowych i lekkich przepisów! :)
OdpowiedzUsuńMuffinki! <3
OdpowiedzUsuńPrzepis oczywiście porywam bez dwóch zdań, muffinki to must-have każdego ciasteczkoholika!:))
OdpowiedzUsuńMusiały być bardzo smaczne. Wypróbuję w sobotę urodzinki chrześniaka:)
OdpowiedzUsuńO, jeśli masz zamiar nieść te cudeńka "w ludzi", to muszę poradzić dodanie choćby jeszcze łyżeczki miodu, bo wiadomo, że osoby regularnie spożywające cukier, mniej odczuwają naturalną słodycz produktów, tu np. jabłka.
UsuńNie dość, że zdrowe to zapewne i pyszne ;)
OdpowiedzUsuńSame świetne przepisy na Twoim blogu! Na pewno z któregoś skorzystam ;)!
OdpowiedzUsuń+ Dodaję do obserwowanych ;*
brzmią, wyglądają smakowicie. nie mogę doczekać się, aż spróbuję ich smaku! narobiłaś mi apetytu! ; ) ciekawy blog z genialnymi przepisami!
OdpowiedzUsuńbrzmi fajnie. :)
OdpowiedzUsuńAle pychotki aż ślinka leci.... mniam mniam
OdpowiedzUsuń