sobota, 6 kwietnia 2013

Tosty francuskie, smażony chleb w jajku (bez tłuszczu)

Od dziecka uwielbiałam tosty francuskie. Były to zazwyczaj kromki białego chleba obtoczone w jajku z 'Kucharkiem', smażone w niemałej ilości tłuszczu. Jak wiadomo takiej wersji tu nie zobaczycie, a wręcz przeciwnie - zdrową wersję tych pyszności, którą jem stosunkowo często. Przepis oczywiście podstawowy i banalny, ale ciekawostką jest to, że używając tu patelni do grillowania, nie potrzebujemy nawet odrobiny tłuszczu, a są mięciutkie i soczyste!


SKŁADNIKI (porcja - 183 kcal):
  • 2 kromki chleba razowego
  • jajko


PRZYGOTOWANIE:

1. Białko i połowę żółtka wbić do miski i rozbełtać.
2. Kromki chleba przekroić na pół i namoczyć z obu stron w jajku.
3. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej bez tłuszczu. Tosty smażą się niezwykle szybko!

Smacznego! :)

12 komentarzy:

  1. Właśnie dzisiaj zastałam rano moją Mame robiącą takie tosty;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama to uwielbia, ja raczej za takim czymś nie przepadam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Haha też bardzo lubię i zanim tu weszłam planowałam jutro na śniadanie :P

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę spróbować, przepis idealnie dopasowany poziomem trudności do moich umiejętności :) hehe, może jutro wypróbuję! pozdrawiam [kropkapeel.blog.pl]

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak z razowego chleba to zabieram 2 kromki! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam tosty francuskie , często je robię na słodko lub z serkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pysznie:) Osobiście jednak wolę z odrobiną tłuszczyku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. razowe pieczywo? jajko bez przypraw?w dodatku połowa żółtka... i wszystko smażone bez tłuszczu na patelni która nie jest do tego przeznaczona...BEZNADZIEJA !!!

    OdpowiedzUsuń