czwartek, 9 maja 2013

Wyśmienite kotlety schabowe / mielone z kurczaka z musztardą i zarodkami pszennymi (bez tłuszczu)

Jako, że znudziła mi się zwyczajna pierś z kurczaka, postanowiłam zacząć próbować nowych kombinacji z nią w roli głównej. Dzisiejsza była mięciutka, soczysta i pełna smaku!


SKŁADNIKI (na 1 porcję; 2 cienkie kotlety - 140 kcal):

  • 100 g filetu z piersi kurczaka
  • niecała łyżka musztardy (u mnie rosyjska, bardzo ostra)
  • łyżka zarodków pszennych
  • szczypta mielonej papryki ostrej
  • szczypta czosnku mielonego
  • łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso zmielić lub jak to zrobiłam ja, pomaltretować tłuczkiem.
2. Zmieszać mięso z pozostałymi dodatkami i pokropić je sokiem z cytryny.
3. Na rozgrzaną patelnię grillową kłaść płaskie kotlety. Nie wymagają długiego smażenia.

Smacznego! :)

11 komentarzy:

  1. Mnie się kurczak chyba nigdy nie znudzi <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. o proszę, brzmi ciekawie;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę o kontakt. Chciałbym zaproponować współpracę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi ciekawie, kurczak zawsze dobry :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Az sie glodna zrobilam z tego wszystkiego :) pomysł na obiad na danie glowne zostal mi wlasnie podsuniety. Dzieki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mąż był by bardzo zadowolony z tak ostrych kotlecików:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajny przepis!! Mnie rownież powoli nudzą sie te "zwykle" piersi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż mi ślinka cieknie, muszę coś zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis, musze spróbowac

    OdpowiedzUsuń