sobota, 16 marca 2013

Mini szarlotka - ciasteczka owsiane z fasoli z nadzieniem jabłkowym (bez mąki i cukru)

I ostatni przepis na dziś! Bardzo smaczne ciasteczka z nadzieniem jabłkowym, przez co smakują niczym szarlotka!



SKŁADNIKI (8 ciasteczek; 1 ciastko - ok. 40 kcal):

  • 2 jabłka
  • jajko
  • 115 g. białej fasoli z puszki
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

1. Otręby zmiksować na mąkę.
2. Fasolę zmiksować z żółtkiem na puree, a potem zmieszać je z otrębami.
3. Ubić białko i zmieszać je delikatnie z fasolową papką.
4. Jabłka przekroić na ćwiartki i podgrzać w mikrofali przez ok 2,5 min.
5. Jabłka zmiksować z cynamonem tak, aby w musie były grudki.
6. Wyłożyć cieniutką warstwę fasolowej papki na silikonowy papier do pieczenia, nałożyć na nią mus jabłkowy, a następnie nałożyć na to grubszą warstwę papki fasolowej.
7. Piec ok. 15 min w 180 stopniach.

4 komentarze:

  1. bardzo fajne ,smakowite zdrowe ciasteczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne te ciacha :) Lubię bardzo wypieki z fasoli.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako fanka ciasteczek jestem chłonna na każdy nowy przepis^^

    OdpowiedzUsuń