czwartek, 28 marca 2013

Domowy, dietetyczny paprykarz / pasta rybna

No po prostu ostatnio myślałam, że dostanę szału jak nie zjem jakiegoś smarowidła na kanapki. Oczywiście nie lubię tych często napakowanych chemią, sklepowych, więc zrobiłam sobie takie sama. Skończyło się tak, że wyjadam widelcem tytułowy paprykarz zamiast smarować nim chleb! :D



SKŁADNIKI (słoiczek - ok. 300 kcal):

  • 50 g suchego ryżu naturalnego, brązowego
  • puszka ryby w pomidorach (u mnie szprot)
  • cebula
  • marchew
  • pietruszka
  • 1/2 papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: pieprz, papryka mielona ostra, papryka mielona słodka


PRZYGOTOWANIE:

1. Pokrojoną w kostkę cebulę udusić na patelni, tak, aby się za bardzo nie rozmiękła.
2. Warzywa ugotować do miękkości i zmiksować z rybą, cebulą i przecierem pomidorowym. (Nie dodawać całej puszki. Wystarczy rybka, która jest "oblepiona" sosem. [(U mnie resztą sosu cieszył się kotek ;) ] )
3. Papkę rybną wymieszać z ugotowanym ryżem brązowym.
4. Dodać przyprawy według uznania. Ja myślę, że im ostrzej, tym bardziej przypomina paprykarz ;)

Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. z brązowym ryżem chętnie bym spróbowała! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Raz w życiu kupiłam paprykarz w konserwie, o matko - jakie to było okropne :( Ale Twoja wersja to inna bajka! :)

    OdpowiedzUsuń