czwartek, 21 marca 2013

Owsianka jabłkowa

Kiedyś nie wyobrażałam sobie jedzenia płatków owsianych bez mleka. Teraz starając się jakoś urozmaicić to wspaniałe danie i nie popadać w monotonię żywieniową, próbuję różnych kombinacji. Dzisiaj zawitała u mnie owsianka z jabłkiem jako część śniadania!



SKŁADNIKI (porcja - 200 kcal):
  • 2 łyżki płatków owsianych górskich
  • łyżka otrębów owsianych
  • jabłko
  • 2 daktyle
  • 250 ml wody
  • cynamon (opcjonalnie)


PRZYGOTOWANIE:

1. Wieczorem zalać płatki owsiane górskie i rozdrobnione daktyle wrzątkiem i przykryć.
2. Ostygnięte płatki wstawić do lodówki na całą noc.
3. Rano dodać otręby owsiane i gotować.
4. Włożyć do mikrofali 3 obrane ćwiartki jabłka na 2 minuty przy maksymalnej mocy.
5. Wrzucić miękkie jabłko z mikrofali do gotującej się owsianki i gotować aż do uzyskania papki z kawałkami jabłek.

Smacznego! :)

4 komentarze: