piątek, 8 marca 2013

Pizza z fasoli (bez mąki i tłuszczu)

Pierwszym przepisem będzie tytułowa pizza z fasoli. Nie sądzę, abym skusiła się na tradycyjną, a taka z fasolowym spodem dostarcza samych dobrych składników. Nie użyłam tu sera, ani mięska, gdyż zwyczajnie nie miałam ochoty, ale podam je w przepisie, aby uzyskać jak najbardziej zbliżony efekt do tradycyjnej pizzy.
Podaję tylko zbliżoną kaloryczność spodu, dla ciekawskich, gdyż każdy pewnie sam dobierze sobie dodatki i ich ilość wedle uznania. No, ale to nie kaloryczność jest najważniejsza, a składniki odżywcze! :)





SKŁADNIKI

1) Spód - ok. 360 kcal

  • 200 g fasoli z puszki (u mnie biała) 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • płaska łyżka otrębów owsianych 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypiorek
2) Na pizzę
  • przecier/sok pomidorowy 
  • ser żółty
  • szynka
  • pomidor
  • czerwona papryka
  • pieczarki
  • cebula
  • oliwki (u mnie zielone - tańsze ;))
  • kukurydza z puszki
3) Przyprawy: sól, pieprz, oregano


PRZYGOTOWANIE

1. Zmielić fasolę w mikserze, blenderem lub dokładnie rozdusić widelcem na w miarę gładką masę.
2. Dodać do fasoli resztę składników na spód i dokładnie wymieszać.
3. Masę wyłożyć na silikonowy papier do pieczenia* i rozsmarować ją na w miarę cienką warstwę. Ważne, żeby od środka była cieńsza, a na brzegach grubsza.
4. Przecier pomidorowy zmieszać z pieprzem i oregano i takim sosem posmarować spód pizzy.
5. Wstawić spód do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni na 5 min.
6. Po wyjęciu spodu, ponownie posmarować sosem pomidorowym i posypać startym serem żółtym.
7. Cebulę i pieczarki udusić na patelni i po wyjęciu spodu ułożyć.
8. Ułożyć na pizzy szynkę, paprykę, pomidora, oliwki i kukurydzę z puszki.
9. Wstawić pizzę do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni na 25 min.

Smacznego! :)

*silikonowy papier do pieczenia pozwala na pieczenie bez dodatku tłuszczu, co bardzo bardzo w nim cenię! Nawet jeśli na początku myślę "No super, nie wiem jak ja to później oderwę", wszystko mi od niego fajnie odchodzi i nigdy jeszcze się nie przykleiło :)

2 komentarze:

  1. Hej. Zrobiłem spód tak jak napisałaś. Nie spodziewałem się takiego efektu, naprawdę SUPER ! Ja dałem papier na to oliwę z oliwek, i na to twój spód i na 5 min do piekarnika. Składnik dałem takie jakie chciałem. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto sie rozpada ;/

    OdpowiedzUsuń