sobota, 23 marca 2013

Ciasteczka owsiane kakaowe / czekoladowe z fasoli (bez mąki i cukru)

Potrafię jeść gorzkie kakao na sucho niczym czekoladę, dlatego ciasteczka są dla mnie przepyszne.



SKŁADNIKI (na 8 ciasteczek; jedno ciasteczko 45 - kcal):
  • 100 g fasoli z puszki
  • jajko
  • łyżka płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • łyżka otrębów pszennych
  • łyżka kakao
  • 4 suszone daktyle
  • 10 ml wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia


PRZYGOTOWANIE:
1. Fasolę zmiksować na puree z żółtkiem jaja.
2. Wymieszać płatki owsiane, otręby, kakao oraz proszek do pieczenia i dodać do puree.
3. Daktyle posiekać i zalać 10 ml wrzątku, a po przestygnięciu dodać do papki fasolowo-kakaowej.
4. Białko jaja ubić na sztywną masę i zmieszać z papką.
5. Wyłożyć ciasteczka na silikonowy papier do pieczenia.
6. Piec ok. 15 min w 180 stopniach.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz