SKŁADNIKI (7 ciasteczek) (jedno ciasteczko - ok. 50 kcal)
1) Bazowe
- 100 g. białej fasoli z puszki
- jajko
- łyżka płatków owsianych górskich
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- szczypta proszku dopieczenia
- 3 suszone daktyle
- 5 suszonych żurawin
- 1/4 małego jabłka
PRZYGOTOWANIE
1. Fasolę zmiksować z jajkiem na w miarę gładką masę.
2. Zmieszać masę z płatkami, otrębami i proszkiem do pieczenia.
3. Pokroić daktyle i żurawinę na małe kawałeczki i jabłko na troszkę większe.
4. Dodać daktyle, żurawinę i jabłko do masy fasolowej i wymieszać.
5. Wyłożyć masę na silikonowy papier do pieczenia za pomocą łyżeczki, dbając by ciacho od środka było trochę cieńsze, a po bokach grubsze.
2. Zmieszać masę z płatkami, otrębami i proszkiem do pieczenia.
3. Pokroić daktyle i żurawinę na małe kawałeczki i jabłko na troszkę większe.
4. Dodać daktyle, żurawinę i jabłko do masy fasolowej i wymieszać.
5. Wyłożyć masę na silikonowy papier do pieczenia za pomocą łyżeczki, dbając by ciacho od środka było trochę cieńsze, a po bokach grubsze.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min.
Smacznego! :)
Uważam, że ciasteczka wyszły słodziutkie, dlatego następnym razem wsunę jednego daktyla z przepisu zamiast dodawać go do ciastek! Nie spożywam cukru i słodzików, więc to może dlatego. Wy jednak dodajcie co podałam, a będziecie zachwyceni!
Uważam, że ciasteczka wyszły słodziutkie, dlatego następnym razem wsunę jednego daktyla z przepisu zamiast dodawać go do ciastek! Nie spożywam cukru i słodzików, więc to może dlatego. Wy jednak dodajcie co podałam, a będziecie zachwyceni!
jaka zabawna marchewka:)- myszka;)
OdpowiedzUsuń