sobota, 9 marca 2013

Ciasteczka owsiane z fasoli z bakaliami (bez mąki, cukru i tłuszczu)

Przed chwilą je zrobiłam i zjadłam. :) Dobrze, że machnęłam parę fotek, bo były przepyszne i nie miały szans na przetrwania, tym bardziej, że zrobiłam takie na raz i wyszło 7 ciasteczek. Jedno podkradła mi mama, a resztę skonsumowałam ze smakiem na drugie śniadanie do herbatki poziomkowej!




SKŁADNIKI (7 ciasteczek) (jedno ciasteczko - ok. 50 kcal)

1) Bazowe
  • 100 g. białej fasoli z puszki
  • jajko 
  • łyżka płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki otrębów owsianych 
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • szczypta proszku dopieczenia
2) Dodatkowe
  • 3 suszone daktyle
  • 5 suszonych żurawin
  • 1/4 małego jabłka
PRZYGOTOWANIE

1. Fasolę zmiksować z jajkiem na w miarę gładką masę.
2. Zmieszać masę z płatkami, otrębami i proszkiem do pieczenia.
3. Pokroić daktyle  i żurawinę na małe kawałeczki i jabłko na troszkę większe.
4. Dodać daktyle, żurawinę i jabłko do masy fasolowej i wymieszać.
5. Wyłożyć masę na silikonowy papier do pieczenia za pomocą łyżeczki, dbając by ciacho od środka było trochę cieńsze, a po bokach grubsze.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min.

Smacznego! :)

Uważam, że ciasteczka wyszły słodziutkie, dlatego następnym razem wsunę jednego daktyla z przepisu zamiast dodawać go do ciastek! Nie spożywam cukru i słodzików, więc to może dlatego. Wy jednak dodajcie co podałam, a będziecie zachwyceni!

1 komentarz: