Uwielbiam tą dietetyczną wersję leniwych! Kombinowałam jak je przyrządzić po tym, jak nabrałam ochoty na kluski, zobaczywszy tradycyjny przepis w jednej z gazet. Cudownie spożywać takie przysmaki i nie mieć wrażenia, że je się tłusto czy niezdrowo. Wręcz przeciwnie - je się świetnie wpływający na organizm posiłek.
SKŁADNIKI (porcja: 6 kluseczków - kcal):
- 50 g twarogu chudego
- 50 g twarogu półtłustego
- małe jajo
- kopiasta łyżka otrębów pszennych
PRZYGOTOWANIE:
1. Twaróg zmieszać razem z jajkiem na masę i dodać otręby.
2. Zagotować wodę w garnku i przykręcić na spokojne bulgotanie.
2. Zagotować wodę w garnku i przykręcić na spokojne bulgotanie.
3. Papkę wrzucać łyżką na gotującą się wodę.
4. Po kilku minutach wyjąć kluseczki i najlepiej zaczekać do całkowitego przestygnięcia, aby leciutko stwardniały i zachowały kształt po wcześniejszym ułożeniu.
Jeśli podawać na gorąco to raczej odgrzewane.
Smacznego! :)
4. Po kilku minutach wyjąć kluseczki i najlepiej zaczekać do całkowitego przestygnięcia, aby leciutko stwardniały i zachowały kształt po wcześniejszym ułożeniu.
Jeśli podawać na gorąco to raczej odgrzewane.
Smacznego! :)
mmm pycha , pyszne kluchy ;D zdrowe i smaczne ;)
OdpowiedzUsuń