piątek, 22 marca 2013

Kluski / pierogi leniwe (bez mąki i tłuszczu)

Uwielbiam tą dietetyczną wersję leniwych! Kombinowałam jak je przyrządzić po tym, jak nabrałam ochoty na kluski, zobaczywszy tradycyjny przepis w jednej z gazet. Cudownie spożywać takie przysmaki i nie mieć wrażenia, że je się  tłusto czy niezdrowo. Wręcz przeciwnie - je się świetnie wpływający na organizm posiłek.





SKŁADNIKI (porcja: 6 kluseczków - kcal):

  • 50 g twarogu chudego
  • 50 g twarogu półtłustego
  • małe jajo
  • kopiasta łyżka otrębów pszennych


PRZYGOTOWANIE:

1. Twaróg zmieszać razem z jajkiem na masę i dodać otręby.
2. Zagotować wodę w garnku i przykręcić na spokojne bulgotanie.
3. Papkę wrzucać łyżką na gotującą się wodę.
4. Po kilku minutach wyjąć kluseczki i najlepiej zaczekać do całkowitego przestygnięcia, aby leciutko stwardniały i zachowały kształt po wcześniejszym ułożeniu.
Jeśli podawać na gorąco to raczej odgrzewane.

Smacznego! :)

1 komentarz: