sobota, 23 marca 2013

Szybkie lekkie bezy (bez cukru)

Nie mam nerwów żeby suszyć bezy tradycyjnie, godzinami. Dlatego moje były w piekarniku jakieś 15 minut i wyszły ok! Lekko mokre w środku, ale upieczone i smaczne.



SKŁADNIKI (porcja: 8 bezów - 60 kcal):
  • białko jaja
  • łyżeczka żurawiny suszonej
  • 2 daktyle
  • 10 ml wody


PRZYGOTOWANIE:

1. Daktyle i żurawinę zalać nie więcej niż 10 ml wrzątku i odstawić do przestygnięcia.
2. Białko ubić na sztywną pianę (lepiej ubija się po dodaniu kilku drobinek soli).
3. Dodać drobno posiekane suszone owoce oraz wodę która po nich została i delikatnie wymieszać.
4. Wyłożyć bezy łyżeczką na silikonowy papier do pieczenia.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 10 minut.
6. Odkleić bezy od papieru i przewrócić na drugą stronę, aby przypiekły się z każdej strony. Piec tak 5 minut.

Smacznego! :)

1 komentarz: