Nie mam nerwów żeby suszyć bezy tradycyjnie, godzinami. Dlatego moje były w piekarniku jakieś 15 minut i wyszły ok! Lekko mokre w środku, ale upieczone i smaczne.
- białko jaja
- łyżeczka żurawiny suszonej
- 2 daktyle
- 10 ml wody
PRZYGOTOWANIE:
1. Daktyle i żurawinę zalać nie więcej niż 10 ml wrzątku i odstawić do przestygnięcia.
2. Białko ubić na sztywną pianę (lepiej ubija się po dodaniu kilku drobinek soli).
2. Białko ubić na sztywną pianę (lepiej ubija się po dodaniu kilku drobinek soli).
3. Dodać drobno posiekane suszone owoce oraz wodę która po nich została i delikatnie wymieszać.
4. Wyłożyć bezy łyżeczką na silikonowy papier do pieczenia.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 10 minut.
6. Odkleić bezy od papieru i przewrócić na drugą stronę, aby przypiekły się z każdej strony. Piec tak 5 minut.
Smacznego! :)
4. Wyłożyć bezy łyżeczką na silikonowy papier do pieczenia.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 10 minut.
6. Odkleić bezy od papieru i przewrócić na drugą stronę, aby przypiekły się z każdej strony. Piec tak 5 minut.
Smacznego! :)
super, lekkie i pyszne ciasteczka ;D
OdpowiedzUsuń