Podaję tylko zbliżoną kaloryczność spodu, dla ciekawskich, gdyż każdy pewnie sam dobierze sobie dodatki i ich ilość wedle uznania. No, ale to nie kaloryczność jest najważniejsza, a składniki odżywcze! :)
SKŁADNIKI
- 200 g fasoli z puszki (u mnie biała)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
- płaska łyżka otrębów owsianych
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypiorek
2) Na pizzę
- przecier/sok pomidorowy
- ser żółty
- szynka
- pomidor
- czerwona papryka
- pieczarki
- cebula
- oliwki (u mnie zielone - tańsze ;))
- kukurydza z puszki
3) Przyprawy: sól, pieprz, oregano
PRZYGOTOWANIE
1. Zmielić fasolę w mikserze, blenderem lub dokładnie rozdusić widelcem na w miarę gładką masę.
2. Dodać do fasoli resztę składników na spód i dokładnie wymieszać.
3. Masę wyłożyć na silikonowy papier do pieczenia* i rozsmarować ją na w miarę cienką warstwę. Ważne, żeby od środka była cieńsza, a na brzegach grubsza.
4. Przecier pomidorowy zmieszać z pieprzem i oregano i takim sosem posmarować spód pizzy.
5. Wstawić spód do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni na 5 min.
6. Po wyjęciu spodu, ponownie posmarować sosem pomidorowym i posypać startym serem żółtym.
7. Cebulę i pieczarki udusić na patelni i po wyjęciu spodu ułożyć.
8. Ułożyć na pizzy szynkę, paprykę, pomidora, oliwki i kukurydzę z puszki.
9. Wstawić pizzę do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni na 25 min.
Smacznego! :)
*silikonowy papier do pieczenia pozwala na pieczenie bez dodatku tłuszczu, co bardzo bardzo w nim cenię! Nawet jeśli na początku myślę "No super, nie wiem jak ja to później oderwę", wszystko mi od niego fajnie odchodzi i nigdy jeszcze się nie przykleiło :)
Hej. Zrobiłem spód tak jak napisałaś. Nie spodziewałem się takiego efektu, naprawdę SUPER ! Ja dałem papier na to oliwę z oliwek, i na to twój spód i na 5 min do piekarnika. Składnik dałem takie jakie chciałem. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńCiasto sie rozpada ;/
OdpowiedzUsuń