sobota, 9 marca 2013

Pianki/galaretki białkowo - mandarynkowe (bez cukru)

Zrobiłam takie galaretki dzisiaj rano, z nudów, w międzyczasie gdy czekałam na wolną łazienkę! ;) Taka odmiana dla mandarynek. Do małych galaretek użyłam metalowych foremek do babeczek, a do dużej zwykłej miseczki.





SKŁADNIKI (całość - ok. 180 kcal)
  • 4 mandarynki
  • 50 ml wody
  • prawie 10 g. żelatyny
  • 2 białka
  • łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE

1. Wyjąć pestki z obranych mandarynek i wrzucić do miksera.
2. Rozpuścić żelatynę i miód w wodzie i zmiksować z mandarynkami, po czym pozostawić do przestygnięcia.
3. Ubić białka na sztywną pianę
4. Dolać do białek mandarynkową mieszankę, lekko mieszając.
5. Przełożyć masę do formy wyłożonej folią spożywczą, co ułatwi wyjmowanie galaretki.
6. Pozostawić na parę godzin do stężenia.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz